Rick van der Lans
R20/Consultancy
De wereld van business intelligence en datawarehousing hanteert een unieke terminologie en eigen verzameling technologieën, ontwerptechnieken en producten. Niet alleen voor nieuwkomers kan dit overweldigend overkomen. Want wat betekenen al die nieuwe termen, zoals sterschema, datamart, ETL, self-service BI, data science, big data, staging area en BI in de cloud eigenlijk? In dit nieuwe seminar worden alle termen, concepten, technieken, architecturen en technologieën op een rijtje gezet en in hun context geplaatst.
De populaire datawarehouse-architecturen van Bill Inmon en Ralph Kimball worden uitgebreid toegelicht, inclusief de databasecomponenten waaruit ze zijn opgebouwd: staging area, operational data store, enterprise datawarehouse en datamart. De respectievelijke toepassingsgebieden, voordelen en nadelen van elk worden behandeld. Tevens komen nieuwe architecturen aan bod, zoals datawarehouse in de cloud en de logische datawarehouse-architectuur.
Voor het ontwerpen van al deze databases bestaan specifieke technieken, waaronder sterschema’s, sneeuwvlokschema’s en datavault. Ook hier wordt een speciale terminologie gehanteerd, zoals feitentabel, dimensietabel, hiërarchie, hub tabel en slowly-changing dimensie. Het werken met ETL-producten komt uitgebreid aan bod inclusief de relatie met onderwerpen als datakwaliteit, data profiling en master data management.
De verschillende dataopslag-technologieën met hun respectievelijke voor- en nadelen worden systematisch toegelicht; van traditionele SQL-databases tot het nieuwe Hadoop, van analytische SQL-database-servers tot SQL-on-Hadoop, en van on-premise opslag tot opslag in de cloud. En met al deze nieuwe technologie, wat is nog de rol van “good old” SQL?
Om rapporten te maken en gegevens ter beschikking te stellen aan gebruikers is een enorm breed scala aan producten beschikbaar, van simpele rapportage-producten tot de meest geavanceerde data science producten. Producten van IBM, Information Builders, Microsoft, Oracle, Qlik, SAP, SAS, Tableau en vele anderen zullen besproken en vergeleken worden. De invloed van nieuwe technologieën als Spark en big data komen uitgebreid aan bod. De mogelijkheden voor het analyseren van ongestructureerde data, waaronder tekst, audio en video, zullen besproken worden in combinatie met streaming analytics.
Kortom, na dit seminar bent u volledig bijgepraat over de wereld van business intelligence en datawarehousing. U hebt een grondig begrip van de technieken, technologieën en de vele producten die toegepast worden. Het is een complete en praktische introductie tot business intelligence en datawarehousing en basisgereedschap voor elke BI/DWH-professional.
Dit seminar is voor een ieder bestemd die zich moet inwerken in de wereld van datawarehousing, business intelligence en rapportage. Gaat u werken in een datawarehouse- of business intelligence-project, aan een dergelijk project leiding geven, of moet u zich bij een leverancier of dienstverlener inwerken in deze materie? Dan is dit seminar voor u bedoeld. Wel wordt verwacht dat u enige algemene IT-kennis bezit.
De seminars en workshops die als In-house worden aangeboden, vinden gewoon plaats bij u op kantoor. Ruim van tevoren stemmen wij met u af wat de zaalbenodigdheden zijn. Bij organisaties met meerdere vestigingen verspreid over het land komt het ook wel eens voor dat we in overleg met u kiezen voor een accommodatie die centraal gelegen is in het land.
“Rick spreekt een taal die zowel voor techneuten als business begrijpelijk is.”
“Een optimale combinatie van amusement en informatief. Chapeau voor de docent.”
“Excellent!!”
“Great workshop, amazing speaker with lots of relevant examples and anecdotes.”
“Goed overzicht van BI. Zeer kundige, enthousiaste spreker.”
“In 2 dagen inzicht gekregen in veel (alles?) wat er speelt in deze wereld, zonder het gevoel te krijgen overstelpt te worden.”
“Ook voor mij als niet BI-specialist of database-specialist goed te volgen.”
“Geeft een goed overzicht.”
“Heldere uiteenzetting met goed overzicht over de opbouw en mogelijkheden en waar aan te denken.”
“Een interessant seminar waarmee een algemeen markt/mogelijkheden beeld geschetst wordt.”
Wilt u deze sessie exclusief binnen uw eigen organisatie aanbieden voor een groep medewerkers? Een zeer aantrekkelijke optie met hoog rendement! Nu ook online of op locatie met deelnemers in de zaal plus online deelnemers.
Congres over Datawarehousing & Business Intelligence met o.a. Alec Sharp, Nicola Askham, Winfried Etzel en Sjoukje Zaal. Enkele topics: Cloud Data Architecture, Testen van Data, Data Mesh & Federated Data Governance, Datamodelleren, DWH design met Gen-AI.
Alec Sharp, Nicola Askham, Winfried Etzel e.a.
2 april 2025
Utrecht
Stappenplan en best practices Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Wat komt er kijken bij het ontwerpen van een moderne data-architectuur? Dit seminar biedt richtlijnen, stappenplannen, tips, ontwerpregels, use cases en praktijkvoorbeelden.
14 en 15 mei 2025
Utrecht
DMBoK2 en CDMP Workshop Deze workshop voorziet u van de kennis, methoden en technieken die nodig zijn om informatie management oplossingen te analyseren, te ontwikkelen en te implementeren binnen uw organisatie. Bovendien bereidt deze cursus van Chris Bradley u voor op het CDMP Data Management Fundamentals (DMF) examen.
2-4 juni 2025
Utrecht
De logische stap naar inzicht Hoe gaat u van data naar inzicht? Lex Pierik behandelt de stromingen in datavisualisatie, dashboards en grafieken, de belangrijkste producten en de rol en functie van datavisualisatie binnen organisaties. U doet hands-on ervaring op in twee ingebouwde workshops.
15 april 2025
Utrecht
Collaborative BI Requirements Analysis & Dimensional Modeling Training Training dimensioneel modelleren door datawarehouse autoriteit Lawrence Corr waarin de nieuwste technieken worden behandeld voor het vergaren van BI-requirements en het ontwerpen van effectieve datawarehouse- en BI-systemen. Een agile benadering voor dimensioneel modelleren (star schema).
19 t/m 21 mei 2025
Utrecht
Balancing Engagement, Agility, and Complexity Deze workshop behandelt datamodelleren vanuit een non-technisch perspectief, en behandelt contextuele, conceptuele en gedetailleerde modelleertechnieken waarbij maximale betrokkenheid van de deelnemers centraal staat. Een intensieve cursus datamodelleren door Alec Sharp volop tips en richtlijnen.
[Volgeboekt] 7 t/m 9 april 2025
Utrecht
Business Intelligence, Datawarehousing, Big Data en Datamanagement Website op gebied van BI, datawarehousing, big data, analytics en data science maar ook datamanagement en datamodelleren. BI-Platform is een onmisbare bron van informatie met o.a. blogs door thought leaders, nieuws, (video)interviews, whitepapers, vacatures en agendarubriek en fraaie app.