Overzicht van het Open Energy Data Platform (OSDU)

In september 2018 is de ontwikkeling van het OSDU Data Platform gestart door de Open Group. Het OSDU Forum is gestart als een standaard dataplatform voor de olie- en gasindustrie, dat silo’s zal verkleinen en data in het centrum van de exploratie community zal plaatsen. Alle soorten gegevens (gestructureerd en ongestructureerd) van olie- en gasexploratie, ontwikkeling en boorputten worden in dit ene OSDU Data Platform geladen. De data zijn toegankelijk via één set API’s; enkele voor datatypes geoptimaliseerde API’s zullen later worden toegevoegd. Het platform maakt veilige, betrouwbare, wereldwijde en performante toegang tot alle data over de ondergrond en boorputten mogelijk. Het fungeert als een open, op standaarden gebaseerd ecosysteem dat innovatie stimuleert.

Op 24 maart 2021 werd de eerste operationele release gelanceerd op de publieke cloudplatforms van Amazon, Google en Microsoft. Later in 2021 zullen olie- en gasproductiegegevens en gegevens van nieuwe energiebronnen, zoals wind- en zonneparken, waterstof, geothermische energie en CCUS, worden toegevoegd aan dit ene, op open source gebaseerde energiedataplatform. Het OSDU-gegevensplatform fungeert als een ‘system of record’ en is dus de ‘master’ van die gegevens. Deze sessie bespreekt de uitdagingen die gepaard gaan met het opzetten van een dergelijk uitdagend project en platform en de opgedane ervaringen.

  • Samenbrengen van alle energiebrongerelateerde data in één OSDU Data Platform resulteert in gemakkelijke toegang voor AI-gebaseerde toepassingen.
  • De voordelen van een open source- en real-time-gebaseerd dataplatform.
  • Wat is de waarde van een ‘System of Record’?
  • Eén set API’s, en datatypes geoptimaliseerde API’s, voor toegang tot alle datatypes; applicaties die overal geïnstalleerd kunnen worden.
  • Het OSDU Data Platform is metadata-gestuurd.