De nieuwe business intelligence wereld: van Batch naar Lambda en Kappa

Met de komst van cloud computing is het mogelijk geworden om data sneller te verwerken en infrastructuur mee te laten schalen met de benodigde opslag en cpu capaciteit. Waar voorheen batch computing de norm was en grote datawarehouses werden ontwikkeld, zien we een transitie naar data lakes en real-time verwerking. Eerst kwam de lambda architectuur die naast de batch processing een streaming processing layer toevoegde. En sinds 2014 zien we dat de kappa architectuur de batch processing layer uit de lambda architectuur helemaal weglaat.
Deze presentatie gaat in op Kappa architecturen. Wat zijn de voor- en nadelen van het verwerken van data langs deze architectuur ten opzichte van de oude batch verwerking of de tussentijdse lambda architectuur? Dit vraagstuk zal worden behandeld aan de hand van ervaringen bij KPN met een product gebaseerd op een Kappa architectuur: de Data Services Hub.
Centraal bij de beantwoording staan de aspecten die tegenwoordig worden toebedeeld aan innovatieve technologieĆ«n: homogenisatie en ontkoppeling, modulariteit, connectiviteit, programmeerbaarheid en het kunnen profiteren van ‘gebruikers’ sporen.

  • CreĆ«ren van informatie en kennis uit data
  • Hoe verhouden dashboarding en machine-learning in een streaming context zich ten opzichte van de oude meer bekende batch processing way of working?
  • Wat betekenen MQTT, Pulsar, Spark en Flink?
  • De waarde van centrale pub-sub message bussen, zoals Kafka of Rabbit MQ.