James Archer

James Archer

James Archer is een business analist, consultant, docent, auteur en innovator. Hij is co-redacteur en co-auteur van het boek Business Analysis and Leadership (Kogan Page, 2014). Volgens hem is de sleutel tot een succesvolle business analyse een combinatie van solidair leiderschap, een innovatieve en creatieve denkstijl, strategisch handelen, samenwerking en anderen helpen om hun echte requirements te vinden.

James is een van de oprichters en organisatoren van de Business Analysis European Conference. In 2009 werd hij bekroond tot Business Analist van het Jaar, en heeft een Master graad met eervolle vermelding behaald in Innovation, Creativity and Leadership (Minnov) aan de City University in Londen.

Daarnaast is James een partner van Atlantic Systems Guild en heeft hij de laatste acht jaar bijgedragen aan het ontwikkelen van en lesgeven in de Volere aanpak voor requirements en business analyse. De Volere technieken zijn ontworpen door James Robertson en Suzanne Robertson en worden door de docenten van de Atlantic Systems Guild wereldwijd onderwezen door een select aantal docenten.

Met zijn specialisatie in de gezondheidszorg en maatschappelijk werk heeft hij een track record aan ervaring in het ontwikkelen en leveren van innovatieve oplossingen voor complexe problemen. Zijn voornaamste rol hierin is om senior stakeholders te leren een bredere kijk te nemen op potentiële implicaties van strategische oplossingen en veranderingsprocessen. Hierbij komt zijn unieke talent in het succesvol samenbrengen van mensen vanuit alle niveaus in een organisatie om samen te werken en samen na te denken over toekomstige blijvende veranderingen tot bloei.

James heeft een bestuursfunctie in Public World, de Engelse partnerorganisatie van Buurtzorg, een Nederlandse non-profit organisatie die de organisatie van thuiszorg heeft getransformeerd door zelfsturende teams van verpleegkundigen. Buurtzorg is van één team met 4 verpleegsters in 2007 uitgegroeid tot meer dan 800 teams met meer dan 9.500 verpleegkundigen met een backoffice van maar 45 medewerkers en heeft in de laatste vijf jaar vier keer de ‘werkgever van het jaar’ prijs gewonnen in Nederland. James werkt samen met het Guys and St. Thomas Hospital in Londen en andere NHS organisaties om het Buurtzorg model toe te passen op de Engelse thuiszorg.

Recente klanten van James Archer zijn onder andere de Royal Mail, Waters Corporation, IKEA, de Royal Borough of Kensington and Chelsea, Westminster Council, de Norwegian Court Administrative Service, Credit Suisse, Estonia Energy, en Honeywell.