Mark van der Veen

Mark van der Veen MMIT is Data Architect bij NN Group en werkt daar sinds het jaar 2000. Hij ontwerpt en begeleidt vanuit een holistische visie organisaties om te komen tot Business doelstellingen. Doordat hij veel verschillende rollen heeft gehad van acceptant, functioneel beheerder tot project- en change management en interne consultant heeft hij een rijke achtergrond. Daarmee is hij gesprekspartner voor alle disciplines in een organisatie op alle niveaus (operationeel, tactisch én strategisch).

Sinds 2010 realiseert hij Datagedreven oplossingen voor praktische problemen zoals Data Quality Issues, Productmigraties en nieuwe wetgeving, alsmede strategische doelstellingen zoals een Datagedreven organisatie worden. Voorbeelden van oplossingen zijn een Datawarehouse omgeving, een organisatiebrede kwaliteits-tool en een Proces- en Datagerichte conversie aanpak inclusief de ondersteunende IT. Ook is Mark de drijvende kracht achter het ontwerp en de implementatie van Data Governance voor NN Leven (2017) en Datastrategie & Governance voor NN Schade 2021.

Naast zijn rol als Architect bij NN Group is Mark ook als freelancer actief met zijn bedrijf Comprehension. Hij ontwikkelt opleidingen voor Hogescholen en inspiratiesessies voor bedrijven op basis van nieuwe ontwikkelingen (regelgeving, technologie, etc). Daarnaast is hij CRKBO geregistreerd docent en geeft verschillende vakken bij de Hogeschool Utrecht (Business Intelligence & Informatie- en Procesmanagement). Ook is hij examinator binnen de deeltijd HBO-ICT aan de HU en scriptiebegeleider bij NTI.

Daarnaast is hij verantwoordelijk binnen de stichting DAMA-NL voor Educatie, waarbij zijn doel is om de kennis van DMBoK v2 verder te verspreiden en te verdiepen door de opgezette werkgroepen. In maart 2021 is onder zijn aanzet in samenwerking met de Hogeschool Utrecht de eerste HBO Bachelor Datamanagement & BI ontwikkeld welke zal starten in September 2021. Soortgelijke gesprekken worden gevoerd met de Hogeschool Den Haag, Leiden en Rotterdam.