Martijn van Rooijen

Martijn van Rooijen kent met zijn jarenlange ervaring als datamanager en wetenschappelijk onderzoeker binnen de infectieziekten het belang van data. In zijn proefschrift heeft hij met data van de Amsterdamse Soa-polikliniek aangetoond wat bepaalde klinische en management keuzes voor effect hadden. Daarnaast heeft hij een coördinerende rol gespeeld in het ICT veranderproces die nodig waren om de Soa-polikliniek op een efficiëntere wijze te laten werken.

Hij is inmiddels werkzaam bij het RIVM als data steward waarbij hij als doel heeft om zo efficiënt mogelijk om te gaan met data. Hierbij is de gehele data lifecycle van toepassing: van het moment dat de data verzameld worden tot het moment dat de data gearchiveerd of vernietigd worden. Als kennisinstituut heeft het RIVM een schat aan data die mogelijk veel efficiënter gebruikt kan worden. Denk hierbij ook aan Open Science waarbij de data ook ter beschikking wordt gesteld voor anderen buiten het instituut. Dit moet naast efficiëntie ook zorgen voor meer transparantie waar onze adviezen op gebaseerd zijn.

Om wetenschappelijk medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen, verzorgt hij samen met de IV-organisatie tooling – data management plannen, (meta)data catalogus – en richtlijnen. Hierbij wordt samengewerkt met belangrijke disciplines zoals privacy, juridisch en het archief.  Naast centrale werkzaamheden levert Martijn ook directe ondersteuning aan onderzoekers die hun data meer FAIR (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) willen maken.