Peter Boncz

Peter Boncz is aangesteld als vaste onderzoeker bij het CWI en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn academische achtergrond ligt in de core database architectuur, met de architectuur van MonetDB als hoofdonderwerp van zijn proefschrift. MonetDB won in 2016 de ACM SIGMOD systems award. Dit werk richtte zich op architectuurbewust databaseonderzoek, waarbij de interactie tussen computerarchitectuur en datamanagementtechnieken wordt onderzocht. Zijn specifieke bijdragen liggen op het gebied van cachebewuste join-methoden, query en transactieverwerking in column store databasesystemen, en gevectoriseerde query uitvoering.

Peter Boncz heeft een sterke staat van dienst in het overbruggen van de kloof tussen de academische wereld en commerciƫle toepassingen, en ontving de Nederlandse ICT Regie Award 2006 voor zijn rol in het CWI spin-off bedrijf Data Distilleries. In 2008 richtte hij een nieuw CWI spin-off bedrijf op met de naam Vectorwise, gewijd aan state-of-the-art business intelligence technologie. Hij is ook mede-ontvanger van de 10 Years Best Paper Award 2009 van de VLDB en ontving in 2013 de Humboldt Research Award. Zijn huidige interesse gaat uit naar datasysteemarchitecturen met verschillende invalshoeken, zoals database-as-a-service in de cloud, graph- en netwerkdatabases, en databases die gebruik kunnen maken van heterogene processors en moderne opslagmedia.

Alhier een hele korte preview van zijn sessie op de DW&BI Summit op 26 maart 2020 en het volledige video-interview is op BI-Platform te bekijken.