In uw organisatie wordt waarschijnlijk reeds gewerkt met ArchiMate®, BPMN, DMN, CMMN, UML, DFD, User Stories of andere notatieformaten. Enterprise Architect van Sparx Systems is een tool die hard op weg is de internationale standaard te worden om al deze standaarden te modelleren en méér nog dan dat, deze onderling met elkaar te laten integreren. Zo kan Enterprise Architect meer dan 40 notatieformaten aan. Andere mogelijkheden binnen Enterprise Architect zijn informatie en data modellering, requirements management, strategische modellering en testmanagement. Sinds versie Enterprise Architect 10.0 kunnen modellen ook gesimuleerd worden.
Tijdens deze intensieve workshop door Analyse-specialist Christian Gijsels leert u met behulp van Enterprise Architect hoe een enterprise architectuur via ArchiMate, een business analyse omgeving via BPMN, een beslissingsomgeving via DMN, en een functionele analyse omgeving via UML wordt opgezet. Nog een stap verder, hoe u deze technieken kunt integreren om zo de meeste informatie via een impact analyse te verkrijgen.
De initiële opzet van een dergelijke omgeving is cruciaal voor alle toekomstige analyses. Door te werken met een centrale repository en elementen te hergebruiken kan zeer veel nuttige informatie worden gegenereerd.
Deze cursus wil een gestructureerde basis leggen zodat elke gebruiker verder kan, in welk formaat hij/zij ook wil modelleren en rekening houdend met structuur, hergebruik, beveiliging en multi-user aspecten.
Met het juist gebruik van modellen kan een organisatie zijn activiteiten beter stroomlijnen, meer rendement uit zijn activiteiten halen en medewerkers beter motiveren. Daarvoor heeft de organisatie een tool nodig die de huidige diverse standaarden aankan, namelijk ArchiMate®, BPMN, DMN, CMMN en UML.
Alle fundamentals in één workshop
Tijdens deze workshop zullen we vanaf het nulpunt een End-to-End framework modelleren met behulp van de tool SPARX Enterprise Architect. Door deze werkwijze zullen zowel de technieken van SPARX EA 16.x aan bod komen, maar tevens zullen modelleertalen zoals ArchiMate®, BPMN, DMN, CMMN en UML gebruikt worden, naast elkaar maar ook verbonden met elkaar tot één End-to-End analyse model.
Het End-to-End Framework
Modelleren van de Enterprise Architectuur
Als eerste zullen we in ons End-to-End model een Enterprise Architectuur modelleren. Deze Enterprise Architectuur zal de regels van een te modelleren META-MODEL volgen, zodat iedereen binnen de organisatie op dezelfde manier zal modelleren, met als gevolg dat er een uitgebreide rapportage mogelijk is. De Enterprise Architectuur wordt gemodelleerd in ArchiMate versie 3.1.
Modelleren van de Proces / Business Analyse
Als tweede stap gaan we de Kettingprocessen in de Enterprise Architectuur verfijnen in een Proces Analyse. De Proces Analyse wordt gemodelleerd in BPMN versie 2.0. Toch zullen de beide modelleertalen met elkaar worden verbonden en wordt ook traceability ingebouwd. De Process Analyse bestaat uit verschillende lagen, zowel de BP / Business Processen als de WP / Werk Processen zullen gemodelleerd worden in BPMN. Daarbij zullen de Rollen, Applicaties en Data in deze Processen verbonden worden met die van de Enterprise Architectuur om zo herbruikbaarheid en traceability optimaal te benutten en zo ook impact analyses mogelijk maken. Een Proces Map zal een overzicht geven van alle Processen in de organisatie.
Modelleren van de Functionele & Technische Analyse
Als derde stap gaan we de Activiteiten (uit de Werk Processen van de Proces Analyse ) uitwerken in Use-Cases, Activity & Sequence diagramma’s. Al de componenten van deze diagramma’s zullen gekoppeld worden met de Process Analyse en de Enterprise Architectuur om zo een gesynchroniseerd End-to-End model te verkrijgen. De Functionele & Technische Analyse wordt gemodelleerd in UML versie 2.X.
Modelleren van de Data Architectuur
De Data van ons End-to-End framework zal op alle momenten een andere representatie hebben en zal steeds verder verfijnd worden. Zo zal de Data in de Enterprise Architectuur er niet hetzelfde uitzien als de Data in de Process Analyse en weer anders dan in de Functionele Analyse of de Data Architectuur.
De volgende modellen worden aangemaakt in het End-to-End model: Domain modellen, Logische en Fysische datamodellen en er wordt ook een model van een mapping van Data gemaakt. De Data Architectuur wordt gemodelleerd in zowel ArchiMate 3.1 als BPMN 2.0 en UML 2.X.
Tijdens deze intensieve dag leert u werken met Enterprise Architect en leert u onder andere:
Na de afloop ontvangt iedere deelnemer het zeer uitgebreide SPARX EAPX model van het End-to-End Framework, gemaakt door de trainer. Dat stelt u in staat direct te beginnen aan uw eigen model en dit ook verder uit te breiden afhankelijk van de scope. Het framework bevat talloze voorbeelden van diagrammen en technieken en beschikt over een uitgebreide library.
De materie, de vele praktijkvoorbeelden en de interactieve oefeningen in deze workshop hebben tot doel een optimale analyse omgeving in te richten met ArchiMate® en/of BPMN en/of UML en dit in Enterprise Architect. De workshop is geschikt voor architecten binnen ondernemingen en overheidsorganisaties die een formele manier zoeken om elk aspect van hun bedrijfsprocessen met inbegrip van bedrijfsactiviteiten, organisatie, berichten inclusief hun doorstroom, deelnemers en regels te beschrijven, alsmede voor projectgroepen die op zoek zijn naar een betere manier van communicatie tussen technologie en business. Hieronder vallen onder meer de volgende functies:
Deze workshop is geschikt voor zowel de beginnende als de medior business analist of functioneel analist die op een best-practice manier wil leren werken en analyseren met Enterprise Architect. De vergevorderde geavanceerde business/functioneel analist adviseren wij een andere geavanceerde cursus die wij op verzoek ook kunnen verzorgen.
Aarzel daarom niet en schrijf u snel in!
Bovenaan de pagina bij Downloads kunt u de volledige PDF brochure downloaden.
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht
Telefoon 030 8000 800
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht / Jaarbeurs / Kanaleneiland). U kunt parkeren in de parkeergarage van het hotel en ontvangt van ons na afloop een uitrijkaart. Ook met openbaar vervoer is het hotel zeer goed te bereiken. Vanaf Centraal Station Utrecht vertrekt er tijdens de spits iedere 7 minuten een bus (buslijn 63, 65, 66, 74 en 77) of sneltram (lijn 20 en 21) en arriveert u binnen 10 minuten bij het hotel. Voor vertrekpunten en -tijden van treinen en bussen kunt u kijken op www.9292.nl of bellen met 0900-9292.
Alhoewel het hotel beschikt over een ruime parkeergarage kunnen wij geen plaatsen garanderen. Wij adviseren daarom om met openbaar vervoer te reizen.
Van der Valk Hotel Utrecht biedt mogelijkheden voor overnachting. Echter, het hotel geeft geen korting op verblijf aan evenementbezoekers. Indien u er wilt overnachten zult u daarom via de reguliere wijze bij Van der Valk moeten reserveren.
Meer informatie over het hotel en de locatie vindt u op www.vandervalkhotelutrecht.nl.
“Een workshop die op heldere wijze de werking van de tool uiteenzet gecombineerd met een praktische opzet van een EA structuur waar iedere organisatie voordeel van kan hebben.”
“Het seminar geeft een goed overzicht van de mogelijkheden van Enterprise Architect, vooral de integratie van UML, BPML en Archimate is een sterk punt.”
“Goede introductie om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van EA.”
“Er kan heel veel in EA, in een niet zo toegankelijke interface. Christian bouwt het heel gestructureerd op en geeft inrichting en stappen.”
“Zeer nuttige training. Ondanks dat ik al enige tijd met Sparkx Enterprise Architect werk, heeft de trainer mij een hoop nieuwe mogelijkheden op een heldere manier kunnen uitleggen.”
“Een aanrader deze training. In een fijn, hoog tempo inzicht gekregen in de belangrijkste mogelijkheden van Sparx.”
“In één dag veel nuttige ervaring opgedaan.”
“Een zeer duidelijke en hands on workshop, waarbij heel veel kennis van zaken wordt overgedragen.”
Wilt u deze sessie exclusief binnen uw eigen organisatie aanbieden voor een groep medewerkers? Een zeer aantrekkelijke optie met hoog rendement! Nu ook online of op locatie met deelnemers in de zaal plus online deelnemers.